🌿 Op werkdagen voor 16:00 besteld zelfde dag verzonden 🌿 Verzendkosten €6,95 🌿 Gratis verzending vanaf €50,- 🌿

Hydrofiele doeken, wat zijn dat eigenlijk?

Hydrofiele luiers, hydrofiele doeken, swaddles. Begrippen waarvan je waarschijnlijk voordat je zwanger was nog nooit had gehoord. Nu kom je ze op iedere baby-uitzetlijst tegen en de meeste ouders zweren erbij. Als kersverse moeder (to be) kun je echt niet zonder. Maar wat zijn hydrofiele doeken precies en waar gebruik je ze allemaal voor? 

Hydrofiele doeken of hydrofiele luiers?

Hydrofiele doeken worden ook vaak hydrofiele luiers genoemd. Al doet de naam anders vermoeden, hydrofiele luiers zijn geen luiers. Vroeger werden hydrofiele doeken als uitwasbare luier gebruikt toen er nog geen wegwerpluiers waren. Hydrofiele doeken zijn zachte dunne doeken, gemaakt van heel fijngeweven 100% katoen of bamboe. Ze zijn erg fijn voor de gevoelige babyhuid. De doeken absorberen snel en makkelijk vocht. Ze worden daarom hydrofiel genoemd, wat letterlijk ‘wateraantrekkend’ betekent. Een hydrofiele doek is meestal vierkant en de meest verkrijgbare formaten zijn 70x70 cm en 115x115 cm. Hierdoor zijn ze werkelijk voor alles te gebruiken en tegenwoordig ook verkrijgbaar met de meest leuke printjes.


Hydrofiele doeken, wat zijn dat eigenlijk

Waar gebruik je hydrofiele doeken voor?

Omdat hydrofiele doeken zo zacht zijn en vocht erg goed en snel opnemen kun je ze echt overal voor gebruiken. Ze zijn multifunctioneel en een échte musthave. De hydrofiele doeken staan daarom ook op elke babyuitzetlijst. Het advies is meestal om er zeker zes tot twaalf te kopen, al denken wij dat je er veel meer nodig zult hebben.  

 • Spuugdoek of slab
  Gebruik een hydrofiele doek als spuugdoekje. Hou de doek bij je tijdens het voeden en leg het op je schouder zodat jouw kleintje na het voeden veilig een boertje kan laten. Maar ook onderweg zijn de hydrofiele doeken handig. Een snotneus, kwijl of tranen? Met de super zachte doeken veeg je het makkelijk weg.

 • Afdrogen
  Doordat hydrofiele doeken super zacht zijn en goed vocht opnemen zijn deze ideaal om te gebruiken als handdoek. Het tere babyhuidje en de kleine huidplooitjes zijn goed af te drogen door het dunne en soepele materiaal. Hiervoor zijn vooral de grotere doeken erg fijn.

 • Inbakeren
  Het inbakeren van een pasgeboren baby’tje zorgt voor een beschermd gevoel en helpt sommige baby’s beter in slaap te komen. Doordat hydrofiele doeken warmte doorlatend zijn, zijn ze extra geschikt om jouw kleintje mee in te bakeren. Hiervoor heb je een grotere hydrofiele doek nodig. En hoe leuk zijn deze van Jollein?

 • Dekentje
  Hydrofiele doeken zijn compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Zo heb je altijd een fijn dekentje bij je voor jouw kleintje. Daarnaast kun je de doek ook gebruiken als speeldekentje.

 • Schone ondergrond
  Heb je geen luieretui bij de hand? Of moet je jouw mini onderweg verschonen in de auto, winkel of restaurant en vind je het verschoonkussen daar niet fris? Een hydrofiele doek kan dan dienstdoen als verschoningsmatje. Zo ligt jouw kleintje toch op een schone ondergrond!

Hydrofiele luiers, wat zijn dat?

Natuurlijk kun je de doeken voor nog veel meer gebruiken. Zo zie je maar: een echte musthave dus. Heb jij nog hydrofiele doeken nodig of wil je een leuk en praktisch kraamcadeautje? Shop dan hier deze fijne doeken met de meest leuke printjes.